ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ


Από τα Χριστούγεννα λειτουργεί το blog της τάξης με την ονομασία dimodidaskalos1.blogspot.gr. Καλό θα ήταν να γίνει μια συνάντηση ώστε να σας εξηγήσω αναλυτικά το πως θα δουλεύουμε το blog. Όμως κατανοώντας τις υποχρεώσεις που έχετε, θα ήθελα με αυτό το μήνυμα να σας ενημερώσω σχετικά με τον  blog , τον τρόπο λειτουργίας του και τη σωστή χρήση του από τους μαθητές της τάξης.


Οι κύριοι στόχοι που προσπαθούμε να επιτύχουμε με τη χρήση αυτού του  blog είναι:
  • να ξεφύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο διδασκαλίας με τη χρήση των μέσων που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. 
  • Να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο περιβάλλον στο οποίο οι μαθητές να μελετούν, να κατανοούν, να εμπεδώνουν τις γνώσεις και τις πληροφορίες.
  • να είναι πιο εύκολο να κατανοήσουν οι μαθητές τα μαθήματα, τις έννοιες που διδάσκονται κάθε φορά, να οργανώσουν τα μαθήματα.
  • να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους διαβάζοντας πληροφορίες, παρακολουθώντας παρουσιάσεις, videos με γνώσεις που δεν υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια.
  • Μέσω των ηλεκτρονικών ασκήσεων, που πολλές φορές υπάρχουν σε μορφή παιχνιδιού, να εμπεδώνουν και να κατανοούν καλύτερα τα όσα έχουν διδαχθεί μέσα στην τάξη.
  • Επίσης, επειδή στη σημερινή εποχή οι μαθητές και γενικότερα οι έφηβοι σπαταλούν πολλές ώρες μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με τη χρήση του blog να μπορούν να "σπαταλήσουν" το χρόνο τους σε κάτι το οποίο είναι εποικοδομητικό και συνάμα βοηθητικό.




Το  blog δημιουργήθηκε τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν. Στην αριστερή στήλη υπάρχουν οι κατηγορίες των μαθημάτων όπου μπορείτε πατώντας στο κάθε μάθημα να μεταβείτε στα μαθήματα τα οποία έχουμε ήδη κάνει ή τα μαθήματα στα οποία είμαστε αυτήν την εβδομάδα. 


Σε κάθε μάθημα υπάρχουν παρουσιάσεις σε μορφή powerpoint, videos, φωτογραφίες και ηλεκτρονικές ασκήσεις, οι οποίες πολλές φορές έιναι σε μορφή παιχνιδιού. Όλα τα παραπάνω είναι είτε δικά μου, είτε άλλων συναδέλφων που τα δημιουργούν και τους ευχαριστώ δημοσίως. Τα χρησιμοποιούμε αναλυτικά μέσα στην τάξη κι ακόμη εξηγώ στους μαθητές το τι θα κάνουν στο σπίτι κάθε φορά που κάνουμε ένα καινούριο μάθημα. Αν κάποια στιγμή τα παιδιά σας πουν ότι παίζουν κάποιο παιχνίδι στο blog μην πανικοβληθείτε, είναι ένα παιχνίδι εκπαιδευτικού σκοπού πάνω σε κάποιο μάθημα και σε κάποια έννοια.

Αν κάποια στιγμή ο μαθητής δε θυμάται τα όσα έχουμε πει μέσα στην τάξη ή θέλει να ξαναδεί και να κατανοήσει τις έννοιες που διδάχθηκε, μπορεί να ανατρέξει στο μάθημα της ημέρας για να δει πάλι τις παρουσιάσεις και τις έννοιες του μαθήματος (π.χ. στα Μαθηματικά). Με αυτόν τον τρόπο αν τα παιδιά ζητήσουν τη βοήθειά σας πάνω σε κάποιο θέμα, βλέποντας την παρουσίαση, μπορείτε να τα βοηθήσετε. 

Στη δεξιά στήλη του blog υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες στις οποίες μπορούν να περιηγηθούν οι μαθητές με ενδιαφέροντα θέματα, όπως μουσεία, περιοδικά για την ηλικία τους κ.α. Και σε αυτήν την περίπτωση ο σκοπός είναι να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στον υπολογιστή, είτε με το να περιηγηθούν σε ιστοσελίδες, είτε με το να δουν ντοκιμαντέρ. Ακόμη υπάρχει το online λεξικό του Τριανταφυλλίδη το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές για να βρίσκουν τις έννοιες κάποιων άγνωστων λέξεων.



Ο κύριος στόχος με τη χρήση του blog είναι οι μαθητές μέσα από ένα νέο τεχνολογικό περιβάλλον να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις νέες έννοιες, να τις κατανοήσουν και να τις εμπεδώσουν. Σε καμία περίπτωση δεν καταργούμε τα σχολικά βιβλία, αλλά δουλεύουμε παράλληλα με αυτά.

Και κάτι ακόμα τελευταίο. Πάντα επισημαίνω στους μαθητές να μην κάθονται με τις ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ακόμα κι αν περιηγούνται στο blog. Πάντα τους λέω κι αυτό μπορείτε κι εσείς από την πλευρά σας να το τονίσετε, να ασχολούνται λίγα λεπτά την ημέρα π.χ. μισή ώρα ή όση ώρα χρειάζονται για να δουν κάποια παρουσίαση ή video. Επίσης να μην εμμένουν, να μην "κολλούν" π.χ. σε ένα παιχνίδι Μαθηματικών, αλλά να ψάχνουν και να ερευνούν όλα τα μαθήματα τα οποία κάνουμε.


Σας ευχαριστώ

Με εκτίμηση  Χαραλάμπους Άγγελος