ΚΑΙΡΟΣ

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Γ΄11: Ο ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ-Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣΠαρουσίαση


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ –ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Από ποιους ζήτησαν βοήθεια οι Τούρκοι  για να καταπνίξουν την Επανάσταση;Όταν απέτυχαν όλες οι προσπάθειες των Τούρκων να καταπνίξουν την ελληνική επανάσταση, ο Σουλτάνος αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τον πασά της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή.Πώς κινήθηκαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις;Αφού κατέστειλαν την επανάσταση στην Κρήτη και κατέστρεψαν την Κάσο και τα Ψαρά, οι αιγυπτιακές δυνάμεις κινήθηκαν προς την Πελοπόννησο. Τον χειμώνα του 1824-1825 ο γιος του Μεχμέτ Αλή, Ιμπραήμ Πασάς, αποβιβάστηκε στη Μεθώνη με πολύ στρατό και εφόδια.Ποια κατάσταση επικρατούσε στην ελληνική πλευρά;Την ίδια στιγμή οι Έλληνες επαναστάτες είχαν διχαστεί από τις εμφύλιες διαμάχες για την εξουσία, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη και άλλων γνωστών οπλαρχηγών. Καθώς ήταν απροετοίμαστοι, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα.

Πώς κινήθηκε ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο;Με ορμητήριο τη Μεθώνη, ο Ιμπραήμ και οι Γάλλοι σύμβουλοι και επιτελείς του επιχείρησαν να καταλάβουν τον όρμο του Ναυαρίνου, για την ασφάλεια των πλοίων τους. Στη συνέχεια τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα περικύκλωσαν τα κάστρα χρησιμοποιώντας κανόνια και ανάγκασαν τους πολιορκημένους να τα παραδώσουν.

Ποιες ενέργειες έκανε ο Παπαφλέσσας και γιατί;Μπροστά στον κίνδυνο να σβήσει η Επανάσταση, ο υπουργός των Εσωτερικών Παπαφλέσσας ζήτησε από την κυβέρνηση την αποφυλάκιση των οπλαρχηγών. Ο ίδιος πήγε στη Μεσσηνία και οχυρώθηκε με τους άντρες του στο ορεινό χωριό Μανιάκι, αποφασισμένος να μην αφήσει τον Ιμπραήμ να περάσει στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Τι γνωρίζεις για τη μάχη στο Μανιάκι;Στο Μανιάκι, στα τέλη Μαΐου του 1825, δόθηκε μια άνιση μάχη στην οποία ο Παπαφλέσσας και οι συμπολεμιστές του πολέμησαν γενναία και έχασαν τη ζωή τους.

Τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση μετά τη μάχη στο Μανιάκι;Μετά τη μάχη στο Μανιάκι, η κυβέρνηση αποφάσισε γενική αμνηστία (δηλαδή παραγραφή των ποινικών ή πολιτικών αδικημάτων με ειδικό νόμο).Οι φυλακισμένοι οπλαρχηγοί απελευθερώθηκαν και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διορίστηκε αρχιστράτηγος.

Πώς κινήθηκε στη συνέχεια ο Ιμπραήμ, με ποιους συγκρούστηκε και πού;Ο Ιμπραήμ, ανεμπόδιστος, έφτασε στην Τριπολιτσά και δύο ημέρες μετά προχώρησε εναντίον του Ναυπλίου, της πρωτεύουσας των επαναστατών. Συγκρούστηκε όμως στους Μύλους της Αργολίδας με ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που είχαν επικεφαλής τον Υψηλάντη και τον Μακρυγιάννη, και επέστρεψε στην Τριπολιτσά.

Ποια τακτική εφάρμοζε ο Κολοκοτρώνης για να αντιμετωπίσει το στρατό του Ιμπραήμ;Ο Κολοκοτρώνης για ν' αντιμετωπίσει τον στρατό του Ιμπραήμ, που ήταν οργανωμένος σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα, επέλεξε την τακτική του κλεφτοπόλεμου. Έλληνες ένοπλοι έκαναν αιφνιδιαστικές επιθέσεις κατά τις νυχτερινές κυρίως ώρες και προκαλούσαν στον εχθρό μεγάλες φθορές.

Ήταν αποτελεσματική η τακτική αυτή; Τι αποφάσισε η ελληνική επαναστατική Κυβέρνηση;Όμως είχε γίνει φανερό πως ο τρόπος αυτός του πολέμου δεν ήταν πλέον αποτελεσματικός. Έτσι, η επαναστατική Κυβέρνηση ανέθεσε την οργάνωση τακτικού στρατού στον Γάλλο συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρο.

ΕΜΠΕΔΩΣΗ-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ