ΚΑΙΡΟΣ

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Γ΄10: Ο ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ


Παρουσίαση






ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

     1.     Μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Πέτα, πώς έδρασε ένα μέρος από αυτές;





Mετά την καταστροφή στη μάχη του Πέτα, στις 4 Ιουλίου του 1822, μέρος των αποδεκατισμένων ελληνικών δυνάμεων κατάφερε να φτάσει στο Μεσολόγγι και βάλθηκε να το οχυρώνει, ώστε να καθυστερήσουν οι Τούρκοι πολιορκώντας το.



     2.    Τι έκανε η ελληνική επαναστατική Κυβέρνηση, για ν’ αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση;



Η ελληνική επαναστατική Κυβέρνηση, για ν' αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση, διόρισε στρατηγό τον Μάρκο Μπότσαρη, ο οποίος καταγόταν από ονομαστή οικογένεια του Σουλίου.



3.     Πώς έδρασε ο Μάρκος Μπότσαρης;



Ο Μπότσαρης, στα τέλη του φθινοπώρου του 1822 ήρθε σ' επαφή με τον Τούρκο πασά Ομέρ Βρυώνη, που πολιορκούσε το Μεσολόγγι και άρχισε διαπραγματεύσεις μαζί του για την παράδοση της πόλης. Κέρδισε έτσι χρόνο, αναγκάζοντας τα οθωμανικά στρατεύματα όταν ήρθε ο χειμώνας να αποχωρήσουν προσωρινά.



4.     Ποιον έστειλε ο Σουλτάνος στη Στερεά Ελλάδα το καλοκαίρι του 1823  και με ποιον σκοπό;



Το καλοκαίρι του 1823 ο Σουλτάνος έστειλε στη Στερεά Ελλάδα τον Μουσταφά Πασά με πολυάριθμο στρατό και στόχο την άλωση του Μεσολογγίου. Οι τουρκικές δυνάμεις στρα τοπέδευσαν στη θέση Κεφαλόβρυσο, κοντά στο Καρπενήσι.




5.     Ποια ήταν η στάση των Ελλήνων οπλαρχηγών και για ποιο λόγο;



Τη στιγμή που οι τουρκικές δυνάμεις είχαν στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο, οι Έλληνες οπλαρχηγοί ήταν διχασμένοι μεταξύ τους για την αρχιστρατηγία. Είχαν δυσαρεστηθεί που ο Μάρκος Μπότσαρης είχε διοριστεί στρατηγός.



    6.     Πώς χειρίστηκε την κατάσταση αυτή ο Μπότσαρης;



Μπροστά στον κίνδυνο που τους απειλούσε, ο Μάρκος Μπότσαρης κάλεσε τους οπλαρχηγούς να συμφιλιωθούν και ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους. Ο ίδιος έσκισε το δίπλωμα της στρατηγίας του δίνοντας ένα λαμπρό παράδειγμα ανωτερότητας.



    7.     Ποιο ήταν το σχέδιο του Μάρκου Μπότσαρη για την απόκρουση του εχθρού;





Επειδή μια ανοιχτή αναμέτρηση με τον πολυάριθμο εχθρικό στρατό δε θα είχε επιτυχία, ο Μπότσαρης εφάρμοσε σχέδιο  αιφνιδιαστικής επίθεσης ( γιουρούσι) στο οθωμανικό στρατόπεδο, τη νύχτα στις 8 Αυγούστου του 1823 με λιγοστούς Σουλιώτες και γυμνές σπάθες.



   8.     Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μάχης στο Κεφαλόβρυσο;



Κατά τη διάρκεια όμως της επίθεσης ο Μπότσαρης έπεσε νεκρός από ένα εχθρικό βόλι και μεταφέρθηκε από παλικάρια του στο Μεσολόγγι, όπου και τάφηκε με τιμές. Στη μάχη αυτή οι Σουλιώτες εξόντωσαν εκατοντάδες Οθωμανούς στρατιώτες και κέρδισαν πολλά λάφυρα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως γενναίων και αδάμαστων πολεμιστών. Η μάχη στο Κεφαλόβρυσο θεωρείται ως το σημαντικότερο πολεμικό γεγονός στη διάρκεια του 1823 στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο, ένας από τους γενναιότερους και τιμιότερους αγωνιστές της Επανάστασης, ο Μάρκος Μπότσαρης, είχε θυσιαστεί στον αγώνα για την ελευθερία.



ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ-ΕΜΠΕΔΩΣΗ