ΚΑΙΡΟΣ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γ΄13: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ


Παρουσίαση μαθήματος







ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1)      Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, ποια πορεία ακολούθησε ο Κιουταχής;

Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, ο Κιουταχής με τον στρατό του προχώρησε προς την Αττική, για να καταστείλει εντελώς την επανάσταση στη Ρούμελη. Κυρίευσε την πόλη των Αθηνών και πολιόρκησε στενά την Ακρόπολη, που την υπερασπιζόταν η φρουρά της με αρχηγό τον στρατηγό Γιάννη Γκούρα.


2)      Ποιον έστειλε η επαναστατική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον Κιουταχή;

Η επαναστατική Κυβέρνηση διόρισε αρχιστράτηγο στη Στερεά Ελλάδα τον οπλαρχηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη, πρώην κλέφτη και έπειτα αρματολό στην περιοχή αυτή με μεγάλη πολεμική πείρα και τον έστειλε ν’ αντιμετωπίσει τον Κιουταχή.



    3) Ποιο ήταν το σχέδιο του Καραϊσκάκη για να νικήσει τον Κιουταχή;

Ο Καραϊσκάκης για αντιπερισπασμό( δηλ. για να τραβήξει την προσοχή του αντιπάλου σε  άλλο σημείο από αυτό που ήθελε να πλήξει) κατευθύνθηκε τον Οκτώβριο του 1826 στην περιοχή της Στερεάς, προκειμένου να ξεσηκώσει τα μέρη που είχαν υποταχθεί και να παρεμποδίσει τον ανεφοδιασμό των Τούρκων από τη Θεσσαλία, αναγκάζοντας τους να αποσύρουν στρατεύματα από την πολιορκία της Ακρόπολης.



4)    Ποιοι ήταν οι αγώνες του Καραϊσκάκη στη Στερεά;

Ο Καραϊσκάκης νίκησε τις οθωμανικές δυνάμεις στο Δίστομο καθώς και σε επταήμερη μάχη που έδωσε εναντίον τους στην ορεινή Αράχοβα, το Νοέμβριο του 1826. Έως τις αρχές του 1827 είχε κατορθώσει να εκδιώξει τα οθωμανικά στρατεύματα από το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας. Έσπευσε τότε στην Αττική για να βοηθήσει τους πολιορκημένους αγωνιστές και στρατοπέδευσε στο Κερατσίνι.




5)    Τι αποφάσισαν οι αρχηγοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων της στεριάς και τη θάλασσας;

Η επαναστατική Κυβέρνηση είχε αναθέσει την αρχηγία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων της στεριάς και της θάλασσας στους Άγγλους αξιωματικούς Τσώρτς και Κόχραν, οι οποίοι αποφάσισαν να επιτεθούν αμέσως εναντίον των Τούρκων , για να σωθεί η Ακρόπολη.



6)    Πώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Καραϊσκάκη;

Την παραμονή της επίθεσης μια μικρή συμπλοκή στα ακριανά φυλάκια δυνάμωσε απρόσμενα και εξελίχθηκε σε μάχη. Ο Καραϊσκάκης, που ήταν άρρωστος στη σκηνή του με πυρετό, όρμησε με το άλογο του στον τόπο της σύγκρουσης αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα και ξεψύχησε την επόμενη μέρα. Ήταν 23 Απριλίου του 1827. Λίγο πριν πεθάνει, συνέστησε στους συγκεντρωμένους οπλαρχηγούς να έχουν ομόνοια και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας.




7)    Τι συνέπειες είχε ο θάνατος του Καραϊσκάκη στους Έλληνες;

Ο απρόσμενος θάνατος του Καραϊσκάκη, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους στρατιώτες του, έριξε το ηθικό των πολεμιστών. Ο χαμός του την κρίσιμη εκείνη ώρα ήταν μεγάλη απώλεια για τους Έλληνες.




8)    Ποιο ήταν τελικά  το αποτέλεσμα της σύγκρουσης  μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη;

Η σύγκρουση κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή του ελληνικού στρατεύματος. Ο Κιουταχής χτύπησε με πεζικό και ιππικό τους Έλληνες στον Ανάλατο( κοντά στο Φάληρο). Σημαντικοί Έλληνες οπλαρχηγοί, όπως ο Γεώργιος Δράκος και ο Λάμπρος  Βέικος αλλά και πάνω από χίλιοι αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους, ενώ η Ακρόπολη παραδόθηκε το Μάιο του 1827 στους Τούρκους πολιορκητές της.
                             


ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ - ΕΜΠΕΔΩΣΗ