ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Δ΄2.Η βασιλεία του Γεωργίου Α΄- ο Χαρίλαος Τρικούπης


Παρουσίαση μαθήματος

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ1. Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, ποιος ήταν ο νέος βασιλιάς της Ελλάδας;Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, νέος βασιλιάς της Ελλάδας επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για μισό περίπου αιώνα.

2. Ποιο ήταν το δώρο της Αγγλίας στο νέο βασιλιά;H απομάκρυνση του Όθωνα οδήγησε στην εκλογή του Δανού πρίγκιπα Γεώργιου, ο οποίος ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Ελλήνων (1863). Την ίδια χρονιά οι Άγγλοι παραχώρησαν τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως δώρο στο νέο βασιλιά.

3. Τι προσπάθησε να κάνει ο Γεώργιος Α΄στη διάρκεια της βασιλείας του;Ο Γεώργιος Α' βασίλεψε για πενήντα περίπου χρόνια. Στη διάρκεια της βασιλείας του κατέβαλε προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την εδαφική της επέκταση. 

4. Τι γνωρίζεις για το Σύνταγμα του 1864;Το 1864 ψηφίστηκε νέο, πιο δημοκρατικό Σύνταγμα που περιόριζε ακόμη περισσότερο την εξουσία του βασιλιά και αναγνώριζε για την Ελλάδα το πολίτευμα της βασιλευομένης δημοκρατίας.

5. Εκτός από τα Επτάνησα, ποια άλλα γεωγραφικά τμήματα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα την εποχή της βασιλείας του Γεωργίου Α΄; Επίσης την εποχή αυτή, εκτός από τα Επτάνησα, ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος η Θεσσαλία (1881) καθώς και ο σημερινός νομός της Άρτας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός αλλά και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. 

6. Ποιος  βοήθησε σημαντικά για να ενωθεί ο νομός Άρτας με την Ελλάδα;Για την προσάρτηση του νομού της Άρτας στην Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά ο Χαρίλαος Τρικούπης. Ο Τρικούπης, που ήταν νομικός και διπλωμάτης, διετέλεσε υπουργός και αργότερα πρωθυπουργός της χώρας.

7. Ποια η τακτική του για την ενσωμάτωση αλύτρωτων περιοχών στο ελληνικό κράτος;Γνωρίζοντας καλά τις περιορισμένες δυνατότητες του ελληνικού κράτους, δεν ενθάρρυνε τα ένοπλα επαναστατικά κινήματα στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατοικούσαν υπόδουλοι Έλληνες. Αντί γι' αυτό, προτίμησε να τονώσει την ελληνικότητα των αλύτρωτων περιοχών ιδρύοντας σχολεία και εκκλησίες.

8. Τι έκανε ο Τρικούπης στις περιόδους της πρωθυπουργίας του;Ο Τρικούπης ενίσχυσε τη δημοκρατία και ασχολήθηκε κυρίως με την οργάνωση του κράτους. Τις περιόδους της πρωθυπουργίας του πραγματοποίησε σημαντικά έργα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, όπως η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου και η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, παίρνοντας δάνεια και από το εξωτερικό. Παράλληλα, βελτίωσε τις συγκοινωνίες με την κατασκευή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.

9. Γιατί κήρυξε πτώχευση  ο Τρικούπης το 1893;Καθώς όμως η Ελλάδα είχε δανειστεί μεγάλα ποσά και οι φόροι δεν συλλέγονταν σωστά, τα έξοδα του κράτους ήταν περισσότερα από τα έσοδα. Το 1893 ο Τρικούπης κήρυξε πτώχευση και λίγο αργότερα η χώρα δέχτηκε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, προκειμένου να πληρωθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος της.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ - ΕΜΠΕΔΩΣΗ