ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1. Για ποιο λόγο κατά το 19ο αιώνα οι υπόδουλοι βαλκανικοί λαοί πήραν
το θάρρος να εξεγερθούν διεκδικώντας την ελευθερία τους;
Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και άρχισε σταδιακά να χάνει εδάφη. Την ίδια εποχή οι βαλκανικοί λαοί αγωνίζονταν για την ελευθερία τους.
Επειδή στη διάρκεια του 19ου
αιώνα η Οθωμανική αυτοκρατορία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και άρχισε
σταδιακά να χάνει εδάφη. Πρώτα οι Έλληνες δημιούργησαν ανεξάρτητο κράτος και στη συνέχεια και άλλοι βαλκανικοί λαοί
κατάφεραν να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους ή την αυτονομία τους.
2. Τι ήταν το Ανατολικό Ζήτημα;
Ήταν το ζήτημα του μοιράσματος των
εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου
αιώνα είχε αρχίσει να παρακμάζει.
3 Για ποιους λόγους το Ανατολικό Ζήτημα ήταν τόσο περίπλοκο;
Καθώς ο 19ος αιώνας πλησίαζε προς το τέλος του, μεγάλωναν οι εθνικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των λαών για τη διεκδίκηση των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Οι εδαφικές διεκδικήσεις των βαλκανικών λαών και τα συγκρουόμενα εμπορικά και άλλα οικονομικά συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο το σύνθετο Ανατολικό Ζήτημα.
4. Μετά την Ελλάδα σε ποιες άλλες
βαλκανικές χώρες ξέσπασε επανάσταση;
Το 1875 ξέσπασε εξέγερση στην Ερζεγοβίνη και τον επόμενο χρόνο το επαναστατικό κίνημα επεκτάθηκε στη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
5. Πώς αντέδρασε η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέναντι σε αυτές τις επαναστάσεις;
Ο Σουλτάνος μετέφερε στρατιωτικές δυνάμεις προς τις επαναστατημένες περιοχές .
6. Ποια Μεγάλη Δύναμη ανέτρεψε τα σχέδια
του Σουλτάνου και δημιούργησε νέες εξελίξεις στα Βαλκάνια;
Το 1877 μπήκε στον πόλεμο και η Ρωσία, η οποία ενδιαφερόταν για τους σλαβικούς λαούς των Βαλκανίων, καθώς έτσι εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντά της. Η Ρωσία νίκησε και η ηττημένη Τουρκία υποχρεώθηκε να υπογράψει τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (Μάρτιος του 1878).
7. Τι προέβλεπε η Συνθήκη του Αγίου
Στεφάνου;
Η συνθήκη αυτή προέβλεπε την ίδρυση αυτόνομου βουλγαρικού κράτους, που θα περιελάμβανε ολόκληρη σχεδόν τη Μακεδονία, σε βάρος των ελληνικών διεκδικήσεων.
8. Ποια η στάση των υπόλοιπων Μεγάλων
Δυνάμεων απέναντι στη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου;
Οι υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις όμως αντέδρασαν στην εφαρμογή της συνθήκης, καθώς τα συμφέροντά τους επέβαλαν να διατηρηθούν τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να εμποδιστεί η επέκταση της Ρωσίας προς τη Μεσόγειο.
9. Τι έγινε στη συνθήκη του
Βερολίνου;
Σε συνέδριο που έγινε στο Βερολίνο το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, υπογράφηκε νέα συνθήκη, που αντικατέστησε τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και περιείχε ευνοϊκότερους όρους για την Τουρκία. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Βερολίνου (Ιούλιος του 1878), η Βουλγαρία παρέμεινε αυτόνομη αλλά έχασε τις περισσότερες περιοχές που της είχαν αποδοθεί με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, ανάμεσά τους και τη Μακεδονία.
10. Ποιες αποφάσεις πάρθηκαν σχετικά με άλλες βαλκανικές χώρες;
Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Τέλος, η Ανατολική Ρωμυλία έγινε αυτόνομη ηγεμονία.
11. Ποια ήταν η τύχη της Ανατολικής Ρωμυλίας;
Το 1885 η Βουλγαρία προσάρτησε την Ανατολική Ρωμυλία. Η Ελλάδα αντέδρασε κηρύσσοντας επιστράτευση, αλλά οι Μεγάλες Δυνάμεις με παρέμβασή τους εμπόδισαν μια πολεμική σύγκρουση.
12. Τι επρόκειτο να γίνει στις αρχές του 20ου αιώνα;
Η αντιπαράθεση των εθνικών διεκδικήσεων έγινε μεγαλύτερη στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς ένας μεγάλος πόλεμος, ο Πρώτος Παγκόσμιος, επρόκειτο να ξεκινήσει.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ - ΕΜΠΕΔΩΣΗ